Ukupno prikaza stranice

Fatalist - Mihail Jurjevič Ljermontov

Pjesnik je proveo nekoliko tjedana u kozačkom naselju u kojem se navečer uglavnom kartalo i zabavljalo. Jednom su počeli razgovarati o sudbini, je li ona slučajna ili nije. Neki su vjerovali da jest, drugi da je sve stvar slučajnosti te da sudbinom upravljamo sami.
Jedini hrabar bio je Pečorin koji je odlučio to isprobati na vlastitoj koži. Izjavio je kako ima osjećaj da će poručnik uskoro umrijeti, no poručnik se tome samo nasmijao te rekao kako je to nemoguće. Tada je otišao po pištolj u drugu subu i uperio ga sebi u glavu. Opalio ga je, no svi su mislili da u u pištolju nije bilo metaka jer nije opalio.Kako bi dokazao da ima metaka, pucao je u zrak i tada je pištolj opalio.
Svi su krajem večeri otišli svojim kućama pa tako i Pečorin. Usred noći probudila ga je vijest da je poručnik mrtav. Rekli su da ga je ubio jedan pijani kozak sa svojom sabljom. Pečorin je, ljut i bijesan zbog smrti svoga prijatelja odlučio pronaći kozaka i osvetiti mu se.
Zamolio je kozačkom kapetanu da ga zabavlja, a za to vrijeme Pečorin je ušao u njegovu kućicu na kraju sela u kojem se kozak nakon ubojstva skrivao. Čekao ga je unutra te kad se kozak vratio, Pečorin ga je uhvatio.
Autor djela: Mihail Jurčevič Ljermontov
Bilješka o autoru
Mihail Jurčevič Ljermontov rodio se 2. listopada 1814. godine. Živio je u siromašnoj obitelji, a sa tri godine izgubio je majku. Njegova baka i otac nisu se slagali pa je brigu o njemu ipak na kraju dobila njegova baka. Njihov je sukob utjecao na njega te se već od malih nogu povlačio u sebe.
Bio je očaran ljepotom kavkaskog gorja gdje je odlazio još kad je bio dječak. Zavičaj ga se toliko dojmio da ga je spominjao i opisivao u mnogim svojim djelima. Postao je naročito poznat kad je objavio pjesmu ”Pjesnikova smrt” potresen Puškinovom smrću. Svojom je pjesmom privukao mnoštvo čitatelja i publike. Ta ga je pjesma proslavila i uvrstila u vodeće književnike toga doba.
U vojnoj školi sukobio se s oficirom Martinovom, koji ga ubija u njihovom dvoboju u Pjatigosku 27. srpnja 1841. godine.

Nema komentara :

Objavi komentar