Ukupno prikaza stranice

Čarobni brijeg - Thomas Mann

Hans Kastorp, 23-godišnji inžinjer dolazi po preporuci svog liječnika u trotjednu posjetu svom rođaku Joahimu Cimsenu, u bolnicu u Švicarskoj. Na kraju njegova putovanja, liječnik mu dijagnosticira bolest pluća te ga zadrže u bolnici na duže vrijeme.
Tu stječe nova poznanstva, upoznaje poznatog talijanskog književnika Lodovika Setembrinija s kojim postaje vrlo dobar prijatelj. Upoznaje Ruskinju Kalvdiju Sosa, u koju se zaljubljuje. Međutim, ona ga odbija i odlazi u Dagestan. Setembrini upoznaje Hansa sa Leom Naftom, koji pokušava utjecati na njega svojim konzervativnim stavovima.
Johaimu se zdravstveno stanje naglo pogorša i on umire. Naft i Setembrini se posvađaju, sukobljavaju i suoče. Njihova svađa završava dvobojem u kojem Setembrini ispaljuje metak u vis, a Naft se ubija pucajući sebi u glavu.Kalvdija Sosa vraća se iz Dagestana u bolnicu, ali ne sama, već u pratnji Menera Peperkorna. Mener, iako izuzetno jaka i dominantna, samodostojna osoba, pod pritiskom svoje teške bolesti izvršava samoubojstvo. U Europi se sve više odvija 1. svjetski rat te Hans Kastorp nakon punih sedam godina u bolnici, spreman odlazi u rat.
Mann ne otkriva sam kraj djela te ne poručuje čitatelju da je Kastorp poginuo. Međutim, daje mu do znanja da su njegovi izgledi za preživljavanje jako slabi. Ipak, to pitanje ostaje otvoreno.
Vrsta djela: roman
Bilješka o piscu
Thomas Mann rođen je u Njemačkoj, 6. lipnja 1875. godine.1905. godine zasniva obitelj sa Katharinom Pringsheim, djevojkom iz bogate i utjecajne obitelji. S njom je imao čak šestero djece. Ta je ženibda utjecala na njega i njegovu želju da aktivno sudjeluje u građanskom životu.
Jedan je od najpoznatijih njemačkih književnika 19. i 20. stoljeća. Svojim je stvaralaštvom snažno utjecao na daljnji razvoj njemačke književne produkcije. Ne samo da je utjecao na njemačku književnost, već je bio značajan i za stvaralaštvo europskog književnog kruga.
Najviše se istaknuo pisanjem romana, ali i nekih vrlo poznatih pripovijetki. Napisavši svoju jedinu dramu ”Fiorenza” , nakratko je sudjelovao i u dramskom stvaralaštvu.
Thomas Mann umire 12. kolovoza 1955. godine, nakon što oboli od tromboze.

Nema komentara :

Objavi komentar